מה ניתן ללמוד מקריסת הבניין במיאמי לגבי תחזוקת וניהול מגדלי מגורים בארץ

ראשית אני רוצה להביע את צערי על האירוע, החלמה לפצועים ולבני משפחתם, תנחומים למשפחות ההרוגים ותקווה לכול הנעדרים.

בואו וניראה מה אנחנו יודעים כרגע על קריסת המבנה במיאמי?

הכול מפרסומים בעיתונות ולא מבדיקה בשטח.

  • עד עכשיו לא ניראה שמדובר בפיגוע חבלני.
  • הבניין בן כארבעים שנים.
  • הבניין קרוב לחוף הים.
  • בניין בן 12 קומות וחניות תת קרקעיות.
  • בבניין יש בריכת מים פעילה.
  • בבניין 136 יחידות דיור.
  • הבניין מתוחזק ומנוהל על ידי חברת ניהול.
  • לבניין יש וועד בית.
  • החלק שקרס פונה אל הים (אוקיאנוס).
  • בוצעו עבודות על גג הבניין.
  • יש חובת בדיקה של המבנה על ידי מהנדס אחת ל 40 שנה.

לפני כשלוש שנים הבניין נבדק על ידי מהנדס שהזהיר מיציבות הבניין, הליקויים שהמהנדס הצביע עליהם עדיין לא תוקנו

עד כה לא הוכח שמדובר באירוע חבלני ולכן בשלב זה לא נתייחס לנושא החבלה או פגיעה בשל מלחמה.

הבניין הוא בן כארבעים שנים והיה אמור לעבור בדיקה של מהנדס ליציבות המבנה, לפני כשלוש שנים מסיבה כול שהיא הבניין עבר בדיקת מהנדס כנראה בעקבות בעיות שהיו במבנה ואותו מהנדס קבע כי יש לבצע עבודות לשם ייצוב המבנה, עבודות שלא בוצעו עד קריסת המבנה.

בארץ יש חובה לבדוק את יציבות המבנה והיסודות אחת לחמש שנים, לצערי הרוב המוחלט של המבנים בארץ ובמיוחד מגדלים לא נבדקים, אין אכיפה בנושא גם למבנים גבוהים שגילם מעבר לחמש שנים.

הבניין הוא בן 12 קומות ו 136 יחידות דיור כך שפוטנציאל האכלוס שלו הוא כ 550 נפשות ויכול להגיע עד כ 1500 נפשות תלוי בסוג האוכלוסייה וגודל ממוצע של משפחה ובמיוחד בשעות הלילה שבדרך כלל אנשים נמצאים בביתם כך שפוטנציאל הנפגעים הוא גדול במיוחד במבנים מסוג זה.

מיקום הבניין הוא לחוף הים (אוקיאנוס), מבנים באזורי ים רגישים מאוד לבעיות של בליה וקורוזיה, אני לא יודע אם הבניין עבר טראומה של הצפה או סופה שיכולים להאיץ את הבליה של המבנה ואכן החלק שקרס פונה אל הים.

בריכת המים שבבניין היא עוד גורם סיכון שיש להתייחס אליו בצורה מיוחדת לכול אורך חיי הבניין, מדובר במיכל מים כבד הנמצא מעל לחניון הבניין ונאטם לאי חלחול מים, אך בבניין שיציבותו בעיתית גם האיטום יכול להיפרץ ולגרום לנזילות ופגיעה במבנה ובבריכה עצמה עד כדי קריסה, לכן את הבריכה יש לבדוק בצורה שוטפת לוודא שאין נזילות מיותרות ובמיוחד שאין העלמות מים לא מוסברת מהבריכה, יש לבדוק את ציפוי הבריכה ואטימותו באופן שוטף ולוודא שאין נצפים סדקים, נזילות ובליה של מעטפת החיצונית והפנימית של הברכה.

הבניין מנוהל ומתוחזק על ידי חברת ניהול וועד בית, שני הגופים האלה ביחד יש להם אחריות למצבו של המבנה, לפחות לפי החוק בארץ האחריות היא אחריות פלילית בהרבה נושאים ואחריות זו לא מועברת לחברת הניהול ולא מנקה את וועד הבית אלא מוטלת על שניהם במקביל, חברת הניהול אמורה לנהל ולתחזק את המבנה וועד הבית לפקח ולאשר את הפעילות של חברת הניהול.

נכון לא לכול וועדי הבתים יש את הידע והיכולת לפקח על חברות הניהול ובחלק גדול מהמקרים הם נסמכים על חברות הניהול מבלי לדעת משמעות מעשית של החלטות שהם מקבלים.

נתון נוסף הוא העובדה שנעשו על הגג עבודות בינוי שטיבם לא ידוע אך בכול מקרה שישנם עבודות במבנה ולא רק בגג צריך לחייב בדיקה של קונסטרוקטור ואישורו על התוכנית כמו כן מפקח בנייה שיבטיח שהקבלן מבצע נכון את העבודות ומבלי להזיק למבנה, אני לא מאשים ואינני יודע אם תהליך זה יושם אבל תמוהה בעיני שנעשים עבודות בינוי על הגג בעוד שידוע שלבניין יש בעיית יציבות שאותם יש לקדם בדחיפות לפני כול עבודת בינוי אחרת ברכוש המשותף או של אחד הדיירים.

אז מה אנחנו לומדים ומה אנחנו יכולים להסיק מכך לגבי מגדלי מגורים בארץ:

  • כדי להימנע מאירוע דומה בארץ יש לפעול לפי התקנים והתקנות ולבדוק כול מבנה רב קומות אחת לחמש שנים על ידי קונסטרוקטור לבדיקת יציבות של המבנה.
  • יש חשיבות לתחזוקה מונעת במבנים לגילוי כשלים כאלה ואחרים על ידי צוות תחזוקה מיומן.
  • בניית תוכנית תחזוקה ותוכנית ניהול מתאימה לבניין ובהתאם לחוק, לתקנים ולתקנות.
  • רצוי שמהנדסי העיר ידרשו אחת לחמש שנים דוח קונסטרוקטור עדכני ולוודא שאין בעיה במבנה ולאכוף על הדיירים ביצוע תיקונים או במקרים חריגים לקבוע שהבניין לא ראוי לאכלוס ולפנות אותו מהדיירים.
  • מומלץ לבצע ביקורת של אחת לשנה בידי יועץ תחזוקה חיצוני לוודא מצב תחזוקה וניהול של הבניין ולהימנע ממצבים בהם צוברים ליקויים במבנה.

אשמח לסייע לוועדי בתים במגדלי מגורים.

יוסי אינהורן

יועץ לתחזוקת וניהול מבנים

053-424-1625

yossein@gmail.com

https://www.einhoren.com/
https://chat.whatsapp.com/Lg0s9Xnloa25l9Gz9IOxLe

רוצים לקבל מאיתנו את ניוזלטר הנדל"ן היחיד בבית שמש כל חודש? ​

השאירו פרטים ותקבלו מאתנו ניוזלטר ישירות למייל שלכם

שתף את המאמר:

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן