עיצוב המטבח אינו פוסח על חג הפסח

עיצוב המטבח אינו פוסח על חג הפסח

המטבח שלנו מכיל הרבה פונקציות מתועשות ומתקדמות ביותר. אותה פונקציה צריכה להיות מותאמת לשימוש בחגים ובשבתות ומבלי לפסוח על פסח. המוצרים המודרניים משוכללים מאוד, ובעלי מורכבות לשימוש בפסח, אם לא נחשוב על זה מראש.

יצאנו למסע קטן במיוחד בשבילכם ובאנו לספר לכם את תוצאותיו, כשמעצבים מטבח יש לחשוב לטווח רחוק, לשבתות, לחגים וגם לשימוש היומיומי בהתאם לכשרות המטבח, אצלנו העיצוב מוקפד מאד גם מבחינת הכשרות, אנו דואגים לכל החליפים וההתאמות, ומנחים אתכם כיצד תרכשו את המוצר העדיף לשימוש מבחינה עיצובית, ופרקטית כאחד.

(ההלכות נכתבו עפ"י ספרו של הרב מורגנשטרן)

הכיריים

יש השלכה גדולה בבחירת סוג הכיריים, הן בשימוש היום יומי והן בשימוש בחגים ושבתות שהם חלק בלתי נפרד מחיינו כשומרי מצוות.

נושא הכשרות מורכב ביותר, ודורש בקיאות רבה בעולם ההלכה ובאופן הפעולה המכנית והרכב החומר של המוצר הספציפי. הנושא כולל הפרדה בין בשר וחלב, שימוש בשבת והכשרה לפסח, במאמר זה נקיף את נושא הכיריים מההיבט הפרקטי וגם מההשלכות ההלכתיות הרלוונטיות, ועם כל זאת, כאשר תבואו לקנות כירה חדשה אל תשכחו להיוועץ בנו או בגוף הלכתי ישירות לגבי המוצר שאתם מעוניינים בו. ככלל, מומלץ ע"י הפוסקים לייחד כירה לחלב בנפרד מהכירה המשמשת לבישולים בשריים, או לכל הפחות לייחד חצובה אחת לחלבי.

נפרט כאן על כל אחד מסוגי הכיריים:

כיריים גז: 

כיריים אלו הם הסוג המסורתי והמוכר ביותר, כירה זו עובדת על להבת אש, הדומה מאוד לבישול בטבע, כבימים עברו.

הפונקציה שנוספה פה היא עצם היכולת שלנו לשלוט על חוזק הלהבה במהלך הבישול כולו, כיריים אלו חסכו לנו את כל ההתעסקות עם בעירת העץ, שכוללת הרבה פיח, ומלכלכת ואף הורסת לנו את כלי הבישול, בעבר היו צריכים להקים מעין מערך קונסטרוקטיבי להחזקת כלי הבישול והעמדתו האופטימלית לעומת האש.

כיום – אנחנו יכולים להנות מכיריים מעוצבות ונוחות המותאמות כמעט לכל סוגי המטבחים המודרניים והעדכניים ביותר כיריים אלו פועלות על גז וחיבור לחשמל לצורך הצתה.

כיריים אלו מגיעות במבחר גדלים מ- 2 ועד ל- 6 להבות באופני הצבה שונים, קובייה לעומק השיש או במלבן לאורכו של השיש, וכן יש מבחר סוגי חומרי גמר, נירוסטה, אמייל, זכוכית מחוסמת וקרמי.

חומרים אלו מגיעים במגוון צבעים: שחור, ניקל ולבן.

ישנן 2 סוגי חצובות, יש את החצובה הנקודתית  סביב הלהבה ומאפשרת העמדת הסיר באופן המיטבי ביחס ללהבה, יש את החצובה הגדולה שיושבת על כמה להבות, ויוצרת משטח אחיד על גבי הכירה כולה, 

בכירה זו ישנם מספר מעלות: כיריים אלו זולות יותר משאר הכירות גם ברכישה וגם לטווח ארוך.

רבים מאתנו רגילים לבישול על כירה זו, הסיר מתחמם מהר ואין צורך בהורדתו מהחצובה לאחר כיבוי האש בכדי שלא יתחמם יתר על המידה,

אנחנו לא נדרשים לסירים מיוחדים, ניתן להשתמש בכיריים אלו עם כל סוג של כלי, נוכל אפילו לצלות מרשמלו לילדים:)

חסרונות כירה זו: כירה זו קשה לניקוי, עקב ריבוי החלקים והצטברות לכלוך בנקודות חיבור שונות, כמו כן, על פי רוב יש צורך בחומרי ניקוי מיוחדים.

בכירה זו יש להיזהר יותר משום שאנו משתמשים באש גלויה, היכולה לסכן את הילדים ויש להקפיד להרחיק ממנה מוצרים דליקים.

התקנת כירה זו מצריכה תשתית לחיבור לגז, ע"י טכנאי גז מוסמך וכן שיהיה לפחות פתח אחד בבית שממנו יוכל להשתחרר גז במקרה של דליפה ח"ו (על פי רוב פתח הבית מספיק לזה)

כמה דברים שחשוב לשים לב בקניית כירה מסוג זה: התקן בטיחות של חיישן שמונע דליפת גז בשעה שהאש כבתה,(כיום בדר"כ קיים בכל כירות הגז ע"פ התקן) שסתום זה מופעל ע"י חשמל ברגע שנכבית האש, חשמל זה מיוצר אפילו מעצמו ע"י פטנט מכאני ,ללא צורך בחיבור לחשמל.

גדלי מבערים שונים להבטחת התאמת הלהבה לסוג הבישול הרצוי.

משטח גדול דיו ע"מ להבטיח יכולת בישול של כמה סירים בנפרד, חשוב לדעת באילו גדלי סירים אתם משתמשים לפני הרכישה בכדי להתאים את הגז לנ"ל

מבחינת כשרות: בשבת ניתן להשתמש בכיריים אלו כפלטה ע"י כיסוי הלהבה והכפתורים במשטח מתכת (בלעך), ואף לבישול ביו"ט, כיום בעקבות שסתום הבטיחות המותקן דרך קבע בגז יש בעיה לכבות את האש גם ע"י גלישת מים כמו שנהגו פעם, 

בבשר וחלב יש להקפיד ולנקות מיד כשנשפך תבשיל על הגז, בכל מקרה כזה יש הממתינים 24 שעות עד לבישול המין השני, כמו כן יש להקפיד ולייבש את תחתית הסיר לפני הנחתו על החצובה,

בפסח: ככלל, מומלץ להשתמש בכיריים חדשות לפסח אך פעמים ששייך הכשרת החצובות ע"י ליבון, אבל כדאי מאוד להימנע מזה, ועל כל פנים צריך שאלת רב בזה, הדבר המומלץ והרצוי הוא לצפות את הגז שהשתמשו בו לחמץ בנייר כסף עבה – נייר כסף בטיחותי לדבר זה העמיד באש חיה, כמו כן יש להקפיד שלא תהיה לחות בין החצובה לנייר הכסף. יש שמורים על הצורך לכסות את כל משטח הגז ולא רק את החצובות.

כיריים קרמיות:

כיריים אלו הם הגרסה המודרנית של כירת הגז, המבערים התחלפו בגופי חימום ורשת הברזל (החצובות) הומרו במשטח זכוכית, כיריים אלו מכונות "כיריים קרמיות" משום שהסוג הנפוץ ביותר של זכוכית משטח הכירה היא זכוכית מעורבת בחומר קרמי כדי למנוע את התבקעות הזכוכית במצבי חום, כיריים אלו פועלות בחיבור לחשמל בלבד, יש להם מראה אסתטי, להשלמת עיצוב מודרני ונקי, כיריים אלו מגיעות בדר"כ בגודל של 4 – 5 להבות, ניתן לרכוש כירה קטנה בעלת 2 להבות ואפילו בעלת להבה אחת, כיריים אלו קיימים  בגווני שחור ולבן. לכיריים אלו נדלקות ע"י חיבור לחשמל באמצעות כפתורי הדלקה כבכירת גז או ע"י חיישני מגע.

בכיריים אלו מספר מעלות: כיריים אלו קלות לניקוי, ניתן לנקותם ע"י העברת מטלית בלבד ושימוש בחומר ניקוי מצוי (תרסיס לחלונות או לחילופין סבון כלים).

כיריים אלו בטיחותיות יותר, מתאים למשפחות עם ילדים, בכיריים אלו על פי רוב ישנם מנגנוני בטיחות למניעת כוויות וכדו'.

במשטח זה החום מתפזר בצורה אחידה מה שמספק לנו חווית בישול הדרגתית.

לכיריים אלו מגוון מנגנונים: חיישן גלישת נוזלים המפסיק את פעולת הכיריים בעת זיהוי גלישת נוזלים ע"ג המשטח, נעילת ביטחון, נורית חום שיורי המתריעה על משטח חם בסיום הבישול ונכבית בהתקררותו, טיימר, בקרת רתיחה אלקטרונית (תרמוסטט) המוריד את טמפרטורת גוף החימום בעת הגעתו לסף רתיחה וכו'

חסרונות כירה זו: בעת הצבת הסיר על הכירה יש לשים לב שתחתית הסיר נקיה מלכלוכים דבר זה עלול לפגוע באחידות החום וכן עלול לגרום לכתמים קבועים ולנזק יקר מאוד לתיקון.

כיריים אלו מתחממות רק לאחר כמה שניות וכן מתקררות מאוד לאט כך שאם באמצע הבישול תרצו להנמיך את עוצמת החום תדרשו להזיז את הסיר עד שהלהבה תגיע לחום הרצוי, וכן בסיום הבישול תדרשו להסיר את הסיר מהכירה באופן מיידי.

התקררות איטית של כירה זו עלולה לגרום לכוויות.

יש להיזהר בשימוש בכירה זו , שימוש אגרסיבי ובלתי מותאם יביא לשחיקת הזכוכית הקרמית ואף לשבירתה.

לא ניתן לבשל על כיריים אלו בכלי נחושת ואלומיניום

מבחינת כשרות: בשבת ייתכן וישנה בעיה בכיסוי האש כפי ההלכה כמו"כ ישנה בעיה קשה בהורדת הסיר מהאש מה שיגרום להפעלת התרמוסטט דבר שאסור בשבת לכל הדעות, הפתרון לזה הינו לכבות את הכירה ע"י שעון שבת קצת לפני הזמן המשוער להורדת הסיר מהאש, פתרון זה שייך רק לסעודה אחת, על פי רוב.

גם בכירה זו יש להקפיד על ניקיון המשטח מיד לאחר נפילת תבשיל על הכירה ולחכות 24 שעות עד לבישול תבשיל ממין אחר, כמו כן יש להקפיד על ייבוש תחתית הכלי והכירה לפני השימוש,   

לגבי פסח: אם תתקינו כירה כזו בבית, תצטרכו לרכוש כירה נוספת לשימוש בפסח בלבד. כמוצר משלים לפסח אנו ממליצים על כירה ניידת כזו שקלה מאוד להכשרה ושימושית גם בימות השנה לנסיעות או כהשלמה בזמני עומס ולחץ.

כיריים אינדוקציה: 

כיריים אלו הם שכלול של כיריים קרמיות והם המילה האחרונה כיום. כיריים אלו פועלות על חשמל בלבד כמו בכירה הקרמית (הכוללת לחיצה על כפתור או חיישן הפעלה וכיבוי וכן לשליטה בעוצמת החום ), בשביל להשתמש בכיריים אלו לא תדרשו לבצע פעולה מסוימת מעבר להנחת הסיר ע"ג משטח האינדוקציה, משטח האינדוקציה אינו מתחמם כלל, גוף החימום מורכב מסליל מגנטי שהופך את אנרגיית החשמל לאנרגיה מגנטית, האנרגיה המגנטית בפלטת הבישול יוצרת שדה מגנטי משתנה כאשר האינטראקציה שלו עם מתכת מגנטית יוצרת תנועה ותזוזה של המולקולות בתוך המתכת והחיכוך ביניהם יוצר חום, בכירה זו נצטרך להשתמש בסירים מיוחדים. איך נזהה סיר שמתאים לאינדוקציה? ראשית, יהיה סימון בתחתית הסיר בו מוטבעת המילה "Induction" וכן גם על אריזת הסיר ולרוב תצורף גם חוברת הוראות הפעלה, בנוסף, מומלץ שהסיר יהיה רב תכליתי ויוכל לשמש גם על סוגי כיריים אחרות. סיר שמתאים לאינדוקציה מיוצר מפלדת אל חלד 18/10 עם פיזור חום אחיד על התחתית ובשטח הכולל שלו. לרוב סירים אלו יהיו קלים לניקוי וניתן יהיה אף להכניסם למדיח כלים.

אם אתם רוצים כרגע רק להשתדרג לכירת אינדוקציה וכבר יש  לכם סט סירים "רגיל" אל תיבהלו, ניתן לרכוש "מתאם" לסירים הנמכר כמוצר משלים לכירה זו.

בכירה זו מספר מעלות: כיריים אלו קלות לניקוי, ניתן לנקותם ע"י העברת מטלית בלבד ושימוש בחומר ניקוי מצוי (תרסיס לחלונות או לחילופין סבון כלים).

כיריים אלו בטיחותיות יותר, מתאים למשפחות עם ילדים, יש לכיריים אלו מנגנוני בטיחות למניעת כוויות.

משטח זה אינו מתחמם לכן, בסיום הבישול לא נצטרך להסיר את הסיר מהמשטח וכן נוכל לנקות מיד את המשטח

גם בכיריים אלו מותקנים החיישנים המקיימים בכירה קרמית: חיישן גלישת נוזלים, נעילת ביטחון, נורית חום שיורי, טיימר ובקרת רתיחה אלקטרונית (תרמוסטט).

אנרגית החום בכירה זו אינה מתפזרת אלא מתרכזת בסיר עצמו כך שבעוד שבכיריים אחרות מנוצלים 40% מהחום, בכירת אינדוקציה מנוצלים 84% מהחום רק לבישול

חסרונות כירה זו: כמו שפירטנו למעלה, תצטרכו להצטייד בסירים מיוחדים או לחילופין ב"מתאמים" לסירים הקונבנציונליים בכדי להשתמש בכירה זו.

כמו כן בכירה זו גם יש להשתמש בזהירות וע"פ הכללים למניעת שריטות ופגמים וכן בעת הצבת הסיר על הכירה יש לשים לב שתחתית הסיר נקיה מלכלוכים דבר זה עלול לפגוע באחידות החום, לכתמים קבועים ולנזק יקר לתיקון.

כמה דברים שחשוב לשים לב בקניית כירה מסוג זה: כירה זו צרכנית גבוהה של חשמל לכן מצריכה חיבור לשקע תלת פאזי, אם אין לכם הכנה לשקע כזה דבר זה עלול לייקר את כל הסיפור ולפעמים אף יהיה בלתי משתלם, אך ישנם פתרונות גם לזה, אם מערכת החשמל שבביתכם הינה חד פאזית תוכלו לרכוש כירת אינדוקציה התואמת למערכת חשמל כזו, כמובן כיריים אלו יפעלו בעוצמה נמוכה יותר מכירת אינדוקציה תלת פאזית, אם קניתם כירת אינדוקציה תלת פאזית ורק בבית שמתם לב שאין לכם תשתית מתאימה יכול להיות שהמתקין מטעם החברה יתאים את החיבור למערכת החשמל שלכם, אך כמובן, לא תוכלו להפעיל את הכיריים במלוא העוצמה.

יש לבדוק את יכולת התאמת הסירים שלכם לשימוש בכירת האינדוקציה.

מבחינת כשרות: בכירה זו ישנה אפשרות לרכוש משטח סיליקון המתלבש על הכירה משטח זה עשוי להועיל בבעיות הכשרות של בשר וחלב ע"י ייחוד משטח מיוחד לבשרי/חלבי, במידה ואינכם רוכשים את משטח הסיליקון הנ"ל יש לנהוג כמו בכירה קרמית רגילה

בשבת ישנה בעיה קשה יותר מבקרמיות בכיסוי האש ע"פ כללי ההלכה וכמו"כ קיימת בעיה קשה בהסרת הסיר בשעת פעילות הכירה דבר המשנה את השדה המגנטי כמפורט לעייל, אם רכשתם כירה כזאתי מומלץ להשתמש בשבת בפלטה חשמלית. 

לגבי פסח: ככלל, מומלץ להשתמש בכיריים חדשות לפסח אך ניתן לקנות משטח סיליקון ולצפות איתו את כירת האינדוקציה.

נשמח לעצב לכם מטבח בדיוק כמו שחלמתם.

  STAUBER & GLASSMAN

0527608079 / 0527171258

stauberglassman@gmail.com

להודעה בווצאפ:

41767309155+

לצפייה באתר שלנו לחצו כאן:

http://5fe33bb4dbe8f.site123.me/

רוצים לקבל מאיתנו את ניוזלטר הנדל"ן היחיד בבית שמש כל חודש? ​

השאירו פרטים ותקבלו מאתנו ניוזלטר ישירות למייל שלכם

שתף את המאמר:

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן