בניית תקציב

בניית התקציב לפני שאתם רוכשים דירה חדשה מקבלן.

החלטתם שאתם ׳הולכים על זה׳ ורוכשים דירה חדשה ברמה ד׳ או בכלל. הוצאתם אישור עקרוני מהבנק על גובה המשכנתא, ההורים כבר אמרו לכם מה הסכום שהם נותנים לכם, אתם יודעים בדיוק מה יש לכם בצד, אבל אז, לא פעם, אתם מגלים שישנן הוצאות שלא חלמתם עליהן.

בשורות הבאות נפרט מה הן ההוצאות שצריכות להילקח בחשבון ובעצם נדע כיצד וממה לבנות את התקציב לפני שנחליט לרכוש את הדירה שרצינו:

א. כאשר רוכשים דירה, יש הוצאה עבור שירות של עו״ד שמסייע לנו חוקית בעסקה הזאת לאורך הדרך. ההוצאה עבור עו״ד לפי החוק כיום הינה בין 5,000₪ פלוס מע״מ ועד לכחצי אחוז משווי העסקה. הנמוך מביניהם. במקרה שמדובר בדירה חדשה מקבלן, ובמידה והחלטתם לקחת עו״ד משל עצמכם ולא להסתפק בעו״ד של החברה – תשלמו את זה פעמיים.

ב. במידה והדירה שאתם רוכשים כעת היא הדירה הראשונה שלכם, לא תחויבו במס רכישה. אלא אם כן עברתם את הסכום של 1,747,865₪. אז תצטרכו לשלם באופן יחסי 5% על כל שקל מעבר לסכום הנ״ל. את הסכומים המדוקיים תבדקו באתר רשות המיסים. במידה שהדירה היא אינה דירה ראשונה ואתם לא מתכוונים למכור את דירתכם הראשונה תוך כשנה וחצי מקבלת המפתח של הדירה החדשה – תשלמו מס רכישה של 5% לדירה שעולה עד 1,249,770₪. מעבר לכך תעלו בדרגת המס לפי ערך הנכס כפי שתוכלו לראות באתר הנ״ל.

ג. ברוב המקרים, מחיר הדירה שרכשתם מקבלן, יהיה צמוד למדד תשומות הבניה (מחיר הברזל ושאר חומרי הבניה שעולים), ומשכך, המחיר ביום בו חתמתם את החוזה, אינו יהיה זהה כמו ביום קבלת המפתח ותצטרכו להוסיף את הסכום היחסי שאותו לא העברתם בעת חתימת החוזה.
בין אם שילמתם 20 או 30 אחוז והשאר באכלוס ובין אם שילמתם לפי קצב התקדמות הבניה, גם אז, על החלק היחסי שלא העברתם – תאלצו לשלם במידה והמדד עלה בזמן הזה. הסכום הזה יכול לנוע בין כמה אלפי שקלים בודדים ואף להאמיר לסכומים של עשרות אלפי שקלים! בכמה שנים. המדד בשנים האחרונות עלה בכאחוז שנתי בממוצע. כמובן שאין דרך אף פעם לדעת האם הוא יעלה ובכמה, אבל צריך בהחלט לקחת את זה בחשבון.

ד. במידה והחלטתם לקחת משכנתא מהבנק, מעבר לתשלום וההחזר החודשי שתשלמו מידי חודש, ישנן הוצאות נוספות שצריכות להילקח בחשבון. כך למשל, אם החלטתם לעבור את התהליך עם יועץ משכנתאות, זה יעלה לכם בין 5,000₪ – 10,000₪ לערך. תלוי במורכבות התיק ובטיב היועץ. הבנק יגבה מכם עמלת פתיחת תיק ומשכון. גם כאן הסכומים יכולים להגיע לכדי כמה אלפי שקלים.

ה. רוב הדיירים שקנו את הדירה למגורים, ירצו לערוך שינויים ושדרוגים במפרט הדירה שקיבלו מהקבלן. אם זה נקודות חשמל ומים, שינוי קירות, שדרוג הריצוף וכדו׳. את ההצעת מחיר המדוייקת תקבלו מהחברה.

ו. הוצאות בקבלת הדירה:
שירות חברת ׳בדק בית׳ – חברה שתעבור על הדירה לפני המסירה ותבדוק שהדירה במצב תקין ושאין בה נזילות, שהחיבורים לחשמל והניקוז תקינים ואף שריצוף הבית, הדלתות והחלונות הכל מורכב נכון ושאין בעיות חלילה. שירות זה יכול לעלות בין 1,000 – 2,000₪.
תצטרכו לשלם סכום של עד 5,000₪ עבור חיבורים שונים כגון: חשמל מים וגז.
יש צורך להתקין לבד את המזגנים והסורגים בדירה – את זה לא מקבלים מהקבלן. מדובר בסכום שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים, בכפוף לגודל הדירה שרכשתם.

לסיכום:
יש הרבה הוצאות שלא תמיד שמים אליהן לב. הן יכולות להגיע ל10-15% יותר ממה שחשבתם מראש. חשוב וכדאי לקחת דף ועט ולכתוב הכל בצורה מסודרת, כדי שתדעו איזו דירה אתם יכולים להרשות לעצמכם לאחר שערכתם את התקציב בצורה נכונה.

בהצלחה!

אריק ליפסקר – אליעזר נכסים

072-3909941

רוצים לקבל מאיתנו את ניוזלטר הנדל"ן היחיד בבית שמש כל חודש? ​

השאירו פרטים ותקבלו מאתנו ניוזלטר ישירות למייל שלכם

שתף את המאמר:

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן